2011. március 27., vasárnap

Fűben, fában orvosság – rák ellen, avagy mellékhatások nélküli gyógyulás

Tudom, sokak számára egyszerűbb megvenni egy csodaszernek mondott gyógyszert, s persze nem kétlem, hogy az ilyen termékeknek is van valamilyen hatásuk, azonban vannak olyan egyszerű, teljesen természetes ALAP-ANYAGOK, amiket egy egyszerű boltban is meglehet venni, és túl sok pénzébe sem kerül az embernek. Amikor megtudtam, hogy rákos vagyok, úgy döntöttem, hogy megpróbálok én is tenni valamit a gyógyulás érdekében, elkezdtem tehát kutakodni a neten. A gyógynövények, illóolajok, a természetes, egyszerű teafüvek főzését már ismertem, kertemben többfélét is nevelek a mai napig. A “hálón” azonban rátaláltam egy fantasztikus oldalra, ahol összefoglalva nagyon sok gyógynövény gyógyhatásáról tudtam meg egyre többet, valamint arról is, hogy melyik vitamin miért szükséges és kell a szervezetünknek, valamint arról is, hogy mik az esszenciális zsírsavak, aminosavak, flavonoidok stb. Nem kell megijedni, nem írom le mindazt, amit a www.nepgyogyaszat.hu oldalon elérhető azok számára, akiket érdekel egy kicsit komolyabban az, hogy miért kell mást is enni a megszokottakon kívül. Hát engem helyenként sokkolt az információ. Egy kicsit később a kezembe akadt egy könyv, ahol viszont arról szereztem tudomást, hogy nem mindegy, hogy ezeket az alapanyagokat mikor, milyen formában visszük be a szervezetünkbe. Most csak összefoglalva 1 szabály van: üres gyomor!!!!!!! Az összes, a későbbiekben ismertetett magot csak is kizárólag evés előtt legalább fél órával kell megenni, lehetőleg nyersen, mert ebben az esetben a gyomorból teljes egészében feltud szívódni, az értékes anyagok nem vesznek kárba, a vastag és vékonybél traktusaiba el tudnak jutni. Én a reggelt kezdem mindig a “magjaimmal”, egy pohárba össze vannak keverve, s felkelés után nem soká egy pohár vízzel nyelem le őket, mintha egy gyógyszert vennék be. Az összes most ismertetésre kerülő magocskáknak köszönhetően a kemoterápiám alatt egyszer sem kerültem kórházba, a véreredményeim mindvégig jók voltak, a mellékhatások, hányinger, gyomorpanaszok stb. viszonylag elviselhetőbbek voltak, a hajam ugyan kihullott, de a kemoterápia alatt mindvégig nőtt, s ha teljesen kinőni nem is tudott, legalább láttam, hogy lesz hajam, s ez reményt adott. Most már túl vagyok a kemón. S egyet tudok, soha többet nem akarok kemoterápiára menni!!!! De mindennek van jó oldala, mert ezek után 2011 tavasza a legszebb tavasz marad számomra, s azt, hogy jól vagyok, hogy nincs folyamatos hányingerem, hogy van erőm lemenni a lépcsőn, sőt följönni is, számomra mindennél többet ér. Az igazi szabadságot csak az élheti át teljes szívéből, aki megtapasztalta az igazi korlátozottságot, s csak az tudja értékelni mindazt, amit kaphat az élettől, aki közel járt a halálhoz. Ezért mindenkinek saját belátására bízom, hogy mit választ, én az élet mellett döntöttem, s ha kell több kiló magocskát eszem minden nap. Tudom, tisztában vagyok azzal is, hogy bármikor visszatérhet az én kis Sebastianom, a szövettani eredményeim ezt mutatták. A kiújulási kockázati tényezőt – gradus, 1-től 4-ig osztályozzák, az 1 a legalacsonyabb, a 4 gyakorlatilag a gyógyíthatatlan, halálos kimenetel. Az én gradusom 3. Ezért tisztán kell látnom, reálisan, mert nem csak én vagyok, sok emberhez köt az élet. Miattuk sem adhatom fel. Nem tudom mennyi időm van, de minden napot úgy élek, mintha ez az utolsó lenne. Sokszor kevésnek érzem a 24 órát, sokszor nagyon elfáradok, mert mindig teszek-veszek, de rengetegszer örülök nap mint nap valaminek. Biztos vagyok abban is, hogy jó egészségi állapotomat a kicsi magoknak köszönhetem, s hálás vagyok érte, de szeretném, ha ezzel a bejegyzéssel mások is tudomást szerezhetnének arról, hogy lehet és kell is tenni valamit, nem szabad megadni magunkat, s remélem segíteni tudok azoknak, akik reménytelenek most. Jó olvasást, és jó egészséget mindenkinek!!!

Szezámmag


A szezám (Sesamum indicum ) méteres magasságú trópusi lágyszárú növény. Szára és levele mirigyszõrös, virágai kétajkúak, rózsaszínûek. Toktermésében megérett magvaiból készül a világhíres szezámolaj, amely zsírosolajat, B-, D és E-vitamint, értékes aminosavakat,foszforsavat és lecitint tartalmaz.
A szezám a termesztésbe elsõként bevont növények egyike. Indiából származik és a hindu mitológia szerint Yama istenség által megáldott mag, a keleti világban a halhatatlanság szimbólumává vált. Indiából Kínán és Japánon keresztül nagyon hamar elterjedt az összes mediterrán országban. III. Ramszesz idején már Egyiptomban is ültették, amelyrõl a hieroglifákon is megemlékeztek. A római katonákkal is mézzel elkevert szezámmagot (halvát) etettek erejük, és férfiasságuk növelése érdekében. Ma már nem hiányozhat Afrikából és Amerikából sem. Hippokratész újra meg újra megemlíti mûveiben a szezámmag gyógyító erejét.
A szezámmag a magok királya. Nem azért, mert a legnagyobb, hanem azért, mert a leggazdagabb bizonyos ásványi anyagokban. Kalciumban például súlyarányosan gazdagabb, mint a tehéntej (hétszer annyi kalciumot tartalmaz) és vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. Olaját egyre gyakrabban használja az aromaterápia hordozóanyagként. Sûrû, tömény illatú olaja eukaliptusz, rózsa vagy teafa olajával keverve masszázsolajnak kiváló.
Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését.
A szezámmag beltartalmi értékei (100 g): 20 g fehérje, 50 g zsír, 21 g szénhidrát, 4,5 mg nátrium, 458 mg kálium, 783 mg kalcium, 607 mg foszfor, 347 mg magnézium, 10 mg vas, 6 mg A-vitamin, 5,7 mg E-vitamin, 1,00 mg B1-vitamin, 0,25 mg B2-vitamin, 5,0 mg niacin. Energiatartalma: 2385 kJ (570 kcal).

Lenmag


Ennek a növénynek Linum usitatissimum L. a botanikai neve, és már a közép-kőkor ember számára is ismert volt hasznossága. A lent rost- és olajnyerésre használták. Erre következtetnek a svájci cölöpépítményeknél talált leletekbõl. A len termelésre már a Kr. e. XIV. századból vannak bizonyítékok; az egyiptomi sírkamrákban találtak lenmagokat a halottaknak adott útravalóként. Hippokratész (Kr. e. 500 körül) említi először a lenmagot hurut, testi fájdalmak és hasmenés elleni gyógyszerként. A Paracelsusnak is nevezett Theophrastus von Hohenheim (1493-1541) inger-enyhítő köhögés elleni szerként említi a lenmagnyákot. A lenmag alkalmazása a népi gyógyászatban Hieronymus Bockravezethetõ vissza, aki a lenmag orvosi alkalmazásáról igen részletesen beszámol A lenmag egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza. A lenmag használata a modern táplálkozásban kapott helyet. A mind több feldolgozott élelmiszer sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyike, a feldolgozatlan lenmag. Így a szervezet hozzájut a legtisztább forráshoz, hogy ellássa magát a legfinomabb esszenciális zsírral. A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.
Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm stb.Serkenti az agyműködést: A test koleszterin lerakódását akadályozza meg, amennyiben ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.
Izületi gyulladás:
Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve az össz autoimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez járul hozzá.
Bronhitis, tüdõ görcsös összehúzódása:
A lenmag kitűnõ ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. Negyed-liter forró vízbe, tegyünk másfél evőkanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. melegítsük fel ismét, és kortyoljuk el. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, legyen az méz. A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítőleg, hanem a tüdőre is.
Ekcéma:
A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára hat gyógyító hatással. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.
Kövek és homok ellen:
Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyasszunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A teát az említett módon készítsük el. Az epekő keletkezéséről már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik szerepet a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.
Gyomorfekély:
A gyomorsav termelésére hat jótékonyan a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.
Izomláz, izomfájás:
A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, izmokra jótékony gyógyírt találnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el. Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.
Prosztata panaszok:
A prosztata gyulladás egyik fő gyógyítójának tartják a tökmagot. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amibõl 15 százalék található meg benne. Nos a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.
Rák:
A rákos megbetegedés egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek.
Kanadai kutatók meglepő eredményekről számoltak be a mellrák elleni küzdelemmel kapcsolatban. Felfigyeltek arra, hogy a lenmag segít a mellrák leküzdésében. A mellrákban szenvedő nőknél lenmagot tartalmazó péksütemények rendszeres fogyasztásának hatására jelentős mértékben csökkent a tumor növekedése, sőt sok esetben a daganat zsugorodni kezdett. A kutatók szerint ezt a hatást korábban állatkísérletekben is sikerült kimutatni. Prof. Donald Brother szerint az lenne a legoptimálisabb, ha a lenmag a
rák megelőzésében is segítene. A kanadai tanulmány során első ízben sikerült tudományosan igazolni, hogy rosszindulatú daganatok élelmiszer fogyasztásának hatására fejlődtek vissza.

Szabálytalan szívverés, szívszélhûdés:
A szív működésére is gyógyítólag hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.
Hasznos a cukorbetegeknek:
A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.
Székrekedés, bélműködés:
A téli rosttalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos az őrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk. A lenmag megduzzad a bélben, ami tágulási ingert vált ki, ez aktivizálja a bélmozgást, és ez székeléshez vezet.
Rovarcsípés:
A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. Az őrölt lenmagból készített pép képes kiszívni minden mennyiségű mérget a szervezetből, ami csak csípés útján került be.
Gyulladásos sebek:
A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.

Köles (Panicum miliaceum)

A köles a pázsitfűfélék (Poaceae) családjához tartozó növény, mely az egyik legősibb termesztett gabonafélénk. Eredeti őshazája India, de nagy mennyiségben elterjedt Afrikában és Kínában is. A táplálkozásban, napjainkban a köles fogyasztása egyre nagyobb mennyiségben visszaszorulóban van. Ez a visszaszorulás a köles fogyasztásnál a kenyérgabonák nagy térhódítása miatt alakult ki.

A köles nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ezek közül is a B1-, B2-, B6-, B17-vitamint, niacint, ásványi anyagokat: sziliciumot, vasat, fluort, cinket, foszfort, ként, magnéziumot és káliumot, valamint fehérjét, keményítőt, zsírt, rostot, kovasavat és szerves sókat. Fontos a kölesnél, hogy az ásványi anyagok, a nyomelemek és a hatóanyagok nagyon finom formában vannak jelen. Ez azért fontos, mert a sejtek és az egész szervezetünk csak az ilyen finom formában lévõ anyagokat tudja maradéktalanul felvenni. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni. A köles az egyetlen olyan gabonaféle, mely a teljes értékű fehérjék mellett még 7 aminosavat is tartalmaz, valamint a lúgos kémhatása miatt különösen fontos a növésben lévő fiataloknak és gyerekeknek egyaránt. A köles rendszeres fogyasztása rákmegelőzõ hatású, enyhíti a sugárterápia mellékhatásait, e mellett késlelteti az öregedési folyamatokat, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét, erősíti a látást, serkenti az immunrendszer működését, valamint gyulladáscsökkentő. Jól alkalmazható vese és hólyaggyulladások kezelésére. A növény sok szilicium tartalma miatt fokozódik a szervezet védekező képessége, karbantartja az erek falát, az emésztõrendszert, megelőzi a fogszuvasodást, mert segít a fogak zománcának a megvédésében. Kiváló vashiányos állapot és savtúltengés kezelésére. A köles magas kovasav tartalmának köszönhető, hogy a bőr rugalmasabb a haj pedig fényesebb lesz. A kovasav a fluorral együttesen elősegíti, hogy a fogak és a körmök egészségesek maradjanak. A kovasav fontos tulajdonsága még, hogy megadja a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is. A sok szerves só és rost anyag tartalom miatt nagyon magas a növény fűtőértéke. Liszt érzékenyek számára egyes országokban engedélyezve van a köles fogyasztása, mert a köles liszt nem tartalmaz glutént, valamint mentes a ragacsos fehérjéktől, mely gluteninbõl és gliadinból tevõdik össze.

Közönséges pohánka (Fagopyrum esculentum)

A közönséges pohánka más néven hajdina a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó egyéves növény, melynek a legértékesebb része a virágos leveles szár és a három élű, barnás színű makkocska, mely egyben a termése. Gyakran használt nevei közé tartozik még a pohánkának a haricska, pogány gabona, tatárka, tönkő és a kruppa is. A növény Közép-Ázsia mérsékelt égövi területeiről származik, melynek elterjedése Európában a török illetve tatár népeknek a közvetítésével került be. Jelenleg, míg a hajdina hazánkban csak takarmánynak számit, addig Oroszországban nemzeti ételnek tekintik. Nem csak Oroszországban terjedt el a hajdina fogyasztása, de már Németországban és Ausztriában is előszeretettel alkalmazzák.
Hatóanyagai:
A növény felbecsülhetetlen értékét a magas rost tartalom, a fehérje tartalom és a rutin nevű hatóanyag szolgáltatja. A hajdina rost tartalma 17-20 %, a fehérje tartalom pedig 6,8-15,1 %, mely legnagyobb mennyiségben lizinbõl tevődik össze. A magas rost tartalomnak köszönhetően a hajdina növeli a bél perisztaltikáját, alkalmas a székrekedés kezelésére, valamint egyes daganatok megelőzésében részt vesz. A hajdina hatóanyagai közül a rutin a legjelentősebb, mert a növényi szervek, mint egy 5 %-ban tartalmazzák. A rutin fokozza az érfal rugalmasságát, valamint javítja a perifériás vérellátást, csökkenti a vénás pangást és kedvezően hat a nyirokáramlásra. Kiválóan hat a kapilláris vérzések okozta egészségkárosodás ellen is. A rutin fontosságát az is bizonyítja, hogy a népi gyógyászatban a magas vérnyomás kezelésére alkalmazták. A rutin mellett a hajdinában megtalálhatóak még a flavonoid típusú vegyületek, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek is. A vitaminok szempontjából a növény igen gazdagnak tekinthető, mert jelentõs az E-, B1- és a B2-vitamin tartalma. A hajdina igen kedvező ásványi anyag összetétellel rendelkezik. A növénynek magas magnézium, kálium és a kalcium tartalma mellett alacsonynak számit a nátrium tartalma. A nyomelemek közül nem elfelejtendő megemlíteni a vas, cink és réz tartalmat sem. A magas cink tartalomnak köszönhetően a hajdina szerepet játszik a HDL-koleszterin (jó koleszterin) képzésében, melynek szintén érvédő hatása van, mint a rutinnak.

Fontos tudnivaló, hogy a hajdina fogyasztása során kialakulhat az úgy nevezett fagopirizmus (pohánka-mérgezés), mely a fagopirin felhalmozódása miatt alakul ki. A fagopirin egy antraglikozid típusú vegyület, mely fotoszenzibilitást (fényérzékenységet) okozhat (Az orbáncfûnek is ilyen hatása van). A fagopirin a bõrt fényérzékennyé teszi, és a napfény hatására bõrpír vagy gyulladás jelenhet meg. Az allergiás reakciót a pigment szegény bőrrész, a festékanyag (mely a héjban található meg) és a tartós napfény egyidejű hatása okozhatja. A fényérzékenységet a hajdina héjában lévõ fényérzékenyítõ vörös festékanyag válthatja ki, mely meleg vízben kioldódik. Ezért szükséges a hajdinát meleg vízben mosni, öblíteni vagy főzés során képződött habot leszedni, a nyákot leöblíteni.

 

Olívabogyó

A Granadai és a Barcelonai Egyetem kutatói az olívabogyó héjában található maslinsav segítségével gátolni tudták egy vastagbélrák-sejtvonal szaporodását kísérleti körülmények között. A maslinsav a triterpének molekulacsaládjába tartozik, és az olajbogyót borító viaszos rétegben található. A sajtolás során belekerül az olívaolajba, így az nagy mennyiségben tartalmazhatja. Az új kutatási eredmények alapján a maslinsav képes beindítani a programozott sejthalált (apoptózis) a tumorsejtekben, így gátolja a daganat növekedését. Ezek alapján felmerül annak lehetősége, hogy a vegyületet rákellenes gyógyszerként alkalmazzák vastagbélrákoknál.
A spanyol kutatóké az első olyan vizsgálat, amely feltárja azt a molekuláris mechanizmust, ahogyan az olívaolaj egyik komponense befolyásolja a sejtek működését. A pro-apoptotikus hatásnak köszönhetően a természetes eredetű, élelmiszerként fogyasztott olívaolaj használata egy ígéretes tényezője lehet az oly gyakori vastagbéldaganatok megelőzésének.
A triterpenoidok már régebb óta felkeltették a kutatók figyelmét. Több tanulmány is beszámol ezen molekulák sejtciklus-szabályozásra, DNS-hibajavításra, sejtfejlődésre kifejtett hatásáról, illetve apoptózist beindító képességéről. A triterpének sokféle, gyógyszerként is használatos növényben megtalálhatók, ugyanakkor a maslinsav általában csak kis mennyiségben szokott előfordulni. Ez alól kivétel az olajbogyó.

Szűz olaj emlőrák megelőzésére

Kutatók egy másik csoportja a kiváló minőségű "szűz" olívaolaj tumorellenes hatását vizsgálta. Az új eredmények rávilágíthatnak arra, hogyan képes az olajbogyó származékaiban gazdag mediterrán étrend csökkenteni az emlőrák előfordulási gyakoriságát.
A Javier Menendez (Katalán Onkológiai Intézet) és Antonio Segura-Carretero (Granadai Egyetem) vezette munkacsoportok az olívaolaj azon komponensét keresték, amelyik képes gátolni a daganatsejtek szaporodását. Végül is arra a következtetésre jutottak, hogy a szűz olajban található komplex szerkezetű fenolok drámai módon csökkentik az emlőráksejtek HER2 termelését. (A HER2 növekedési faktor receptor, amelynek túlzott kifejeződése alapvető fontosságú a rákos sejtek szaporodása szempontjából. Az emlőrákok kb. 30%-ában tapasztalható fokozott HER2-expresszió.)
A szűz olajt az olívabogyók préselése során nyerik melegítés vagy bármiféle vegyszer hozzáadása nélkül. Olyan növényi kemikáliákat tartalmaz, amelyek a hagyományos olajgyártási folyamat során elvesznek.
A spanyol kutatók elkülönítették az olívaolaj szűz frakcióját, amivel aztán emlőráksejteket kezeltek laboratóriumi körülmények között. Az olajban található polifenolok (lignánok és secoiridoidok) hatékonyan csökkentették a tumorsejtek HER2 termelését.
Lassan kezdik feltárni a mediterrán konyha egészségvédő hatása mögött rejlő titkokat. Ami eddig csak tapasztalati tény volt, lassan tudományos magyarázatot kap. Az egyik főszereplő az olajbogyó, amelynek származékai szerencsére már hazánkban is hozzáférhetők.

Nincsenek megjegyzések: